O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Pentru cineva este o bijuterie sau o podoaba, pentru altcineva, un talisman. Este vorba despre trendul numit choker, a carui popularitate a crescut foarte mult in ultimele sezoane, si este deja extrem de indragit. Ce stiti despre acest obiect decorativ, cu multa istorie?

Ornament de regine, simbol al prostituatelor

V-a trecut vreodata prin minte sa va ganditi mai profund la ce anume este acest choker? Suntem convinsi ca si dvs il vedeti doar ca pe un ornament in jurul gatului, care acum este foarte in voga. Cine s-ar fi gandit ca chokerul a servit drept podoaba pentru regine, dar si ca simbol al femeilor usoare?

Chokerul il recunoasteti usor: este un ornament la baza gatului. Poate arata diferit ca design, si poate fi din diverse materiale – de la piele, pana la catifea, margele, sau impletituri, sau pana la material textil.

Ce semnifica?

Haideti sa analizam acest ornament ceva mai de aproape, si sa tragem cu ochiul impreuna in istorie, unde chokerul a servit drept talisman. Sarcina lui era să protejeze persoana care il purta, dar în același timp să protejeze locul în care persoana l-a purtat – un loc sensibil este gâtul și, prin urmare, a început să se poarte la gat.

Acum, poate o să surprind pe cineva spunând că mulți dintre noi percep chokerul ca un simbol al supunerii – vorbim despre oameni care presteaza relații BDSM, în care un partener supus poartă chokerul să arate ascultare și, în acel moment, chokerul ia forma unui guler.

Bijuterie cu o istorie lunga

Istoria chokerului merge cu adevărat indepartata, prima înregistrare a acestuia datează din al treilea mileniu î.Hr., când a fost creat de vechii sumerieni. Au folosit aur și pietre prețioase pentru el, iar bijuteriile erau cu adevărat superbe.

Vechii egipteni le purtau și ei. Erau sub formă de coliere compuse din mai multe benzi individuale, dar se puteau vedea și „colierele” aurii, care erau foarte mari și dominante.

Simbolul prostituatelor?

Cui i-ar fi trecut prin minte faptul ca la finele sec. al 19-lea, o panglica subtire rosie sau neagra in jurul gatului ar fi simbolul prostituatelor? Este destul de interesant cum a evoluat in timp acest choker, si in cate moduri a fost folosit, nu credeti?

Choker-ul astazi

Astazi este exclusiv ca un accesoriu de moda. Chokerele sunt valabile intr-o gama variata, aveti de unde alege!

Foto: Pixabay.com, Pinterest.